Celler Pedregosa, somni entre vinyes

//Celler Pedregosa, somni entre vinyes

Celler Pedregosa, somni entre vinyes

El projecte realitzat per Criteria Arquitecthos per a la família Pedregosa contemplava un edifici amb personalitat totalment integrat amb l’entorn. Destaca per la seva horitzontalitat i per una façana que combina la pedra i l’acer patinable.

Projecte nou celler Pedregosa

Projecte nou celler Pedregosa

Cava Pedregosa, coneguda encara sovint pel nom anterior de Castelo de Pedregosa, és una empresa familiar de Sant Sadurní d’Anoia que es va fundar l’any 1993. Avui dia, ha ramificat la seva gamma de vins Castelo amb DO Penedès i escumosos Pedregosa amb DO Cava, ambdós ecològics. A més, lidera el projecte Nûr a Poboleda, de vins negres de qualitat amb DOQ Priorat.

La companyia va créixer a partir d’unes instal·lacions funcionals situades en una nau d’un polígon industrial de Sant Sadurní d’Anoia. El somni sempre havia estat traslladar-les a la finca on tenen el gruix de les vinyes, a tocar de la carretera BP-2151 en el límit occidental del terme municipal de Sant Sadurní abans d’entrar al de Torrelavit. Un entorn agrícola de terrenys lleugerament ondulats amb la vinya com a principal protagonista i petites clapes de boscos de pins.

Criteria Arquitecthos va formar part del procés d’aquest somni amb la presentació del seu projecte per al nou celler Pedregosa l’any 2017. El projecte assumia la infraestructura soterrada dedicada a la producció de cava i donava resposta a les oficines i un flamant centre de visites per al desenvolupament enoturístic.

Projecte nou celler Pedregosa

Projecte nou celler Pedregosa

El valor de l’horitzontalitat

La intervenció planejada posa en valor l’horitzontalitat de l’edifici en relació amb l’entorn. Planteja una distribució separada dels usos de la producció, per una banda, i la zona accessible al públic, per l’altra. Aquesta zona comprèn diversos espais, com ara la sala de tast, la recepció i la botiga.

Els diversos espais es troben connectats i diferenciats a través de la plataforma base i es vinculen a la zona de producció mitjançant els nuclis verticals.

Pedra i acer patinable
Projecte nou celler Pedregosa. Sala de tast.

Projecte nou celler Pedregosa. Sala de tast.

Segons el projecte, el celler es materialitza mitjançant la pedra procedent de la pròpia excavació, que descansa sobre la infraestructura de formigó. D’aquesta manera, la façana presenta una combinació de pedra amb volums d’acer patinable on se situen els diversos usos.

El resultat d’aquesta combinació és un edifici amb molta personalitat, que s’integra perfectament amb l’entorn. A més, compta amb un punt elevat que trenca amb la seva horitzontalitat i s’erigeix com una mena de talaia des de la qual contemplar el paisatge circumdant de vinyes.

Línies minimalistes i textures càlides

En l’interior de l’edificació, el projecte de Criteria Arquitecthos barreja les modernes línies minimalistes amb les textures càlides dels materials tradicionals (pedra, fusta…). Aquest efecte es deixa sentir des del mateix vestíbul i es transmet igualment en la resta d’estances, com la botiga o la sala de tastos.

2019-09-03T17:17:42+01:003 Setembre 2019|