Avui, 9 d’abril, clausurem l’exposició Memorias del Mediterráneo a la Galeria Jorge Alcolea de Barcelona. Durant aquestes setmanes, aquest viatge visual i emocional a través de les sensacions del Mediterrani ha aplegat centenars de visitants, col·leccionistes, professionals del món de l’art i amics, consolidant una vegada més la trajectòria pictòrica de Claudi Martínez. En aquest article volem compartir algunes reflexions entorn del projecte expositiu, a partir del discurs que l’artista va pronunciar el dia de la inauguració i de les emocions viscudes al llarg de la mostra.
Una exposició que connecta paisatge i emoció
Tal com va expressar Claudi en la seva presentació:
“Cada dos anys presento una nova col·lecció de pintura i, si us en recordeu, ja han passat dos anys de l’anterior, aquí mateix. Estic molt feliç de presentar Memorias del Mediterráneo, que és l’exposició número 69, realitzada en 23 ciutats de 8 països diferents: realment puc donar gràcies a la vida.”
La col·lecció recull sensacions i emocions viscudes en indrets com la Costa Brava, Formentera, l’Etna, les illes Eòlies o l’illa de Procida. A través d’una paleta vibrant i gestual, Claudi destil·la la llum, la textura i l’atmosfera d’aquests llocs convertint-les en metàfores pictòriques. L’exposició inclou també una sèrie d’obres que l’autor denomina divertimentos, en referència a la llibertat creativa que recorda l’esperit de Mozart.
Els títols de les obres, elaborats amb la col·laboració de l’escriptor Joan Mercé i la seva dona Biorica, orienten l’espectador en aquest recorregut sensorial: Naranjos y estelas en la mar, Aromas de azahar, Lavandas y viñedos, Mar en calma, Atardecer junto al mar… Són fragments poètics que complementen la lectura visual de cada peça.
Una mirada oberta i progressiva
Durant el seu discurs, Claudi va recordar una anècdota amb la crítica d’art Maria Lluïsa Borràs:
“Li van preguntar com sabia que una obra d’art era de qualitat. Va contestar que un quadre és com un llibre: veus primer la portada i el títol, i a mesura que vas llegint vas captant el missatge de l’autor.”
Aquest concepte enllaça amb la idea de l’escriptor Joan Ferrater, qui definia l’art com una “opacitat transparent”. La primera mirada no sempre revela el significat de l’obra; cal temps, atenció i una obertura emocional per descobrir-lo. Aquesta és una de les claus de l’exposició: convidar a una contemplació pausada, a deixar-se travessar pel color i la matèria, i reconnectar amb el record del paisatge i les emocions que desperta.
Pasión por la pintura: una vida dedicada a l’art
Un altre dels moments destacats de la inauguració va ser la presentació del llibre Pasión por la pintura, escrit pel filòsof i crític Arnau Puig, Premi Nacional de Cultura i figura fundacional del grup Dau al Set.
“Ens vam conèixer fa anys a l’Escola d’Arquitectura, on ell era catedràtic d’Història de l’Art i va presidir el tribunal de la meva tesi doctoral. Aquest llibre recull totes les col·leccions que he anat produint des dels meus inicis.”
Pasión por la pintura és un recorregut per l’obra de Claudi Martínez que posa en relleu la seva evolució com a pintor i la seva manera d’entendre la pintura com una extensió emocional i matèrica de la seva arquitectura de pensament.
Gràcies per formar part d’aquesta experiència
Finalment, Claudi va voler agrair a tots els assistents la seva presència i afecte:
“Gràcies per la vostra presència, per la vostra insistència i sobretot pel vostre afecte.”
Aquest esperit de celebració i trobada ha estat molt present al llarg de tota la mostra. L’exposició ha generat diàlegs, emocions i reflexions. Ha estat un espai viu, on la pintura ha exercit la seva capacitat de convocar sensibilitats.
Ens acomiadem de Memorias del Mediterráneo amb la satisfacció d’haver compartit una mirada i una experiència col·lectiva.