Nou celler Pinord

//Nou celler Pinord

Nou celler Pinord

Criteria Arquitecthos va realitzar l’any 2017 un gran projecte per construir les noves instal·lacions d’aquesta empresa elaboradora de vins i cava en una de les seves finques del Penedès. Consta de tres edificacions incrustades al vessant d’un turó.

Nou celler Pinord el mes de gener

Nou celler Pinord el mes de gener

La ubicació escollida per al nou celler Pinord és una de les finques d’aquesta empresa de caràcter familiar dedicada a l’elaboració de vins i cava que, des del 1942, està instal·lada dins del nucli urbà de Vilafranca del Penedès. Concretament, s’havia d’ubicar a peus del turó dels Muntanyans, localitzat al terme municipal de Castellet i la Gornal i reconegut per la popular ermita de Santa Maria de Muntanyans.

L’entorn presenta alguns dels trets característics de la plana penedesenca: un turó cobert per un bosc de pins i envoltat d’un relleu suaument ondulat tot entapissat de vinyes. Uns ceps que, plantats sobre aquests terrenys argilosos i calcaris, aporten valuosos fruits destinats a formar part d’algun producte de la gamma de Pinord. S’hi conrea raïm de les varietats negres cabernet sauvignon, merlot i ull de llebre, i de la blanca chardonnay. Tot plegat a tocar d’una important artèria de comunicació com és la carretera N-340 entre Vilafranca del Penedès i l’Arboç.

Vista exterior del nou celler Pinord

Vista exterior del nou celler Pinord

Tres edificacions

El projecte s’estructura en tres edificacions, que ocupen cotes diferents del turó dels Muntanyans. Als peus del turó i obrint-se a les vinyes, hi ha les instal·lacions dedicades específicament a l’activitat productiva del celler.  S’ha adoptat una arquitectura fragmentada externament i compacta interiorment; es tracta d’aconseguir la màxima integració paisatgística i el menor impacte ambiental.

Per damunt, en una cota intermèdia, hi figuren els espais de treball comercial i administratiu, com les oficines i les sales de tast, així com el centre de visites, equipat amb una botiga destinada a vendre els productes de la casa.

Finalment, el turó està coronat per les ruïnes d’una antiga masia que el projecte contempla restaurar completament, tot convertint-se en un espai per a l’hostaleria i el descans de les visites.

Accés al nou celler Pinord

Accés al nou celler Pinord

Celler de tres naus

El celler s’organitza en tres naus principals incrustades al vessant del turó i dos elements de transició cap a vestidors i magatzems, respectivament. La zona del celler està plantejada en una retícula de 10×10 metres en estructura de formigó i coberta. Els murs es revesteixen amb pedra local i les cobertes, amb un aplacat de mòdul 60×30 cm.

Cadascuna de les tres naus està convenientment dedicada a una tasca productiva diferent: vins, caves i dipòsits. Les naus emergeixen del turó, tot generant un carrer interior d’accés i unes cobertes que fragmenten l’edificació, deixant entrar alhora la llum en els seus esquivaments.

Una part important d’aquesta secció del projecte se situa a sota de la plaça de maniobres, ubicada al davant de la façana sud. Es tracta de la depuradora d’aigües.

Una escalinata exterior condueix des de la masia fins al nou celler Pinord

Una escalinata exterior condueix des de la masia fins al nou celler Pinord

Escalinata amb circuit d’aigua i il·luminació

La successió d’usos distribuïts en cascada des del cim del turó fins a la seva base es connecta a través d’una escalinata exterior que condueix des de la masia fins al celler passant per les oficines i el centre de visites. La recorre un circuit d’aigua projectat en els punts claus del territori i reforçat mitjançant unes originals columnes transparents per on circula l’aigua i que de nit s’il·luminen, a mode de faroles i fites.

A més dels diferents edificis i les seves connexions, el projecte també inclou el disseny dels accessos i l’espai públic situat entre les tres zones descrites. Aquestes àrees vinculen l’arquitectura amb el paisatge més pròxim.

Tercer projecte per a Pinord

El disseny d’un nou celler és el tercer projecte que Criteria Arquitecthos desenvolupava per a Pinord. Anteriorment, s’havia projectat la reforma de l’antiga nau de Vilafranca del Penedès l’any 2013 i unes noves oficines l’any 2014.

Mur i plaça del nou celler Pinord

Mur i plaça del nou celler Pinord

Interior del nou celler Pinord

Interior del nou celler Pinord

2019-06-25T17:08:23+01:0025 Juny 2019|