Una idílica illa del Mediterrani, davant de les platges de la Costa Blava, acull des de juny de 2018 un enclavament on arquitectura i art conflueixen per al gaudi dels sentits dels visitants.

Fundació Carmignac (© Laurent Lecat)

Fundació Carmignac (© Laurent Lecat)

A Criteria Arquitecthos, l’art i l’arquitectura van sempre de la mà, encarnades en la figura de Claudi Martínez, arquitecte i pintor. La combinació entre ambdues disciplines no és quelcom estrany i antinatural, i una altra prova d’això es troba a l’illa de Porquerolles, on la Fundació Carmignac ha creat una feliç conjunció entre la creació arquitectònica i l’artística.

No només aquest detall crida l’atenció, sinó que a més aquesta institució impulsada pel multimilionari francès Édouard Carmignac ha creat un espai totalment consagrat als sentits. Un espai on l’art no es contempla o s’observa, sinó que es viu i se sent conjuntament amb la natura que l’envolta.

Illa Porquerolles

Illa Porquerolles

Illa Porquerolles

L’illa Porquerolles té set quilòmetres de llarg i tres d’ample i forma part de l’arxipèlag de Hyères, situat davant de la Costa Blava, a la Provença. Les vicissituds històriques hi han deixat marques al seu pas, com les construccions defensives aixecades el segle XVIII per protegir Toló dels atacs britànics, les infraestructures hidroelèctriques del segle XIX o el poble (fundat el 1820) i port que concentra els visitants.

Fins ara, els qui arribaven a la seva costa es dedicaven a passejar, relaxar-se, prendre un pastis, banyar-se a les seves aigües… o realitzar excursions, rutes en bicicleta de muntanya o immersions de submarinisme, els més actius. Des de principis de juny de 2018, hi ha una nova atracció, ideal per als amants de l’art, en les instal·lacions de la Fundació Carmignac.

Fundació Carmignac

Fundació Carmignac

Fundació Carmignac i l’art

Édouard Carmignac, que va fer la seva fortuna amb la gestió d’actius financers, va crear la Fundació Carmignac l’any 2000. La institució d’articula al voltant de dos eixos: d’una banda una col·lecció que comprèn prop de 300 obres i de l’altra l’organització anual d’un prestigiós premi de fotoperiodisme. El seu fill Charles Carmignac hi exerceix de director.

Aquesta col·lecció inclou els noms d’algunes de les figures més grans de l’art contemporani. Personatges consagrats com Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Mark Rothko, Alexander Calder o Jean-Michel Basquiat hi estan representats, a la vora d’altres estrelles emergents com Maurizio Cattelan, John Badessari, Cindy Sherman o Marlene Dumas. Sense oblidar artistes més pròxims a nosaltres com Miquel Barceló, Jaume Plensa o Félix Curto.

En ple bosc mediterrani i dins del Parc Nacional, els visitants descobreixen les obres d’art contemporani de la col·lecció, exposicions temporals, un jardí d’escultures i una rica programació cultural.

Fundació Carmignac (© Laurent Lecat)

Fundació Carmignac (© Laurent Lecat)

L’arquitectura de la Vil·la Carmignac

El cos principal de la Vil·la Carmignac correspon a un típic mas provençal, perfectament integrat en el paisatge. En l’interior, els volums es dilaten en forma de creu i revelen fins a 2.000 metres quadrats de sales d’exposició subterrànies. La llum natural es filtra fins el subsòl a través d’una piscina situada sobre el centre de la creu i que proporciona unes sensacions úniques de trobar-se submergits en les profunditats marines.

El projecte va ser creat pel taller de l’arquitecte Marc Barani, Grand Prix National de l’Architecture 2013 i autor de creacions com la premiada estació multimodal del tramvia de Niça, el pont Renault de Boulogne-Billancourt, el pont Éric-Tabarly de Nantes o el palau de congressos Centre Prouvé de Nancy. L’agència GMAA de París va ser l’encarregada d’adaptar i ampliar el projecte.