Aquest projecte va contemplar l’ampliació dels serveis d’allotjament, esdeveniments i celebracions i spa d’un hotel rural amb encant situat a l’interior de la comarca de l’Alt Empordà.

Mas Falgarona. Accés.

Mas Falgarona. Accés.

Mas Falgarona és un hotel boutique de caràcter rural situat al terme municipal d’Avinyonet de Puigventós. Un indret ideal com a campament base per descobrir l’Empordà més desconegut, però igual de sorprenent i captivador que el de la Costa Brava més salvatge; el lloc on acaba la plana i comencen les muntanyes, que l’escriptor Josep Pla definia amb l’encertat terme de terraprim.

L’establiment va ser creat en una masia, exemple de l’acollidora arquitectura rural del segle XVII que, sota la teulada, disposa d’àmplies sales de sostres amb volta i bigues de fusta, així com gruixudes parets de pedra. La casa havia estat restaurada com a hotel i spa tot mantenint l’essència original i s’havia decorat amb un estil molt personal i de gran qualitat.

Es va elaborar un Pla Especial Urbanístic que fixava l’increment de sostre d’un 50% d’augment sobre la superfície existent, establint-se els diferents volums, usos i superfícies de cada zona a ampliar.

Mas Falgarona. Paller.

Mas Falgarona. Paller.

El graner i la pallissa

La intervenció de Criteria Arquitecthos es va produir l’any 2012 i va consistir en l’elaboració d’un projecte que contemplava l’ampliació dels serveis d’allotjament, d’esdeveniments i celebracions i de spa. Per fer-ho, es va treballar especialment en el graner i la pallissa, dues edificacions independents que custodien l’entrada a la masia, on hi ha el gruix de les habitacions.

El projecte va transformar l’antiga pallissa en sis suites repartides en dues plantes. Es preveia que cada nivell, que compta amb entrades independents, disposés també d’una sala d’estar.

El graner, per la seva banda, quedava convertit en un pavelló per a esdeveniments. Se’l dotava d’una distribució flexible que permetia una gran varietat d’usos. Una zona pensada especialment pel seu ús enfocat a reunions d’empreses durant els dies feiners, que és precisament quan baixa l’ocupació.

Ambdues construccions mantenien el seu fort caràcter tradicional, amb els murs de pedra, i l’intimisme gràcies a una acurada decoració.

Mas Falgarona. Conjunt del spa.

Mas Falgarona. Conjunt del spa.

Un spa minimalista

A la part posterior de la masia, el projecte contemplava la ubicació d’un spa de línies senzilles i minimalistes, amb plànols transparents i de grans obertures que permetien la comunicació amb el paisatge que l’envolta garantint alhora la privacitat necessària d’aquest espai.

A més de doblar el número de dormitoris, que va passar de deu a vint, es va projectat una nova piscina coberta i un spa molt obert al voltant d’un pati. Per altra banda, es va crear un nou espai per menjador i cuina adaptada a les noves necessitats i un nou magatzem i bugaderia.

A través de la cura pels petits detalls, el projecte aconsegueix que l’estança sigui única i que els hostes se sentin com a casa.