Reforma de l’antiga nau de Pinord a Vilafranca del Penedès

//Reforma de l’antiga nau de Pinord a Vilafranca del Penedès

Reforma de l’antiga nau de Pinord a Vilafranca del Penedès

L’antic celler Pinord, situat a l’emblemàtic carrer Comerç de Vilafranca del Penedès, a tocar de l’estació de tren, va ser objecte l’any 2013 d’un projecte de reforma i actualització per part de l’equip de Criteria Arquitecthos. El pla era mantenir la tradició sense renunciar a la tecnologia més avançada.

Façana Pinord

Façana Pinord

El carrer Comerç va ser, durant dècades, la principal targeta de presentació de Vilafranca del Penedès, la capital del vi de la DO Penedès. A banda i banda d’aquest carrer, on es troba situada l’estació del ferrocarril, s’arrengleraven naus i magatzems de les principals empreses, majoritàriament cellers elaboradors de vi i, en menor mesura, de cava.

Un d’aquests cellers és el de les Bodegues Pinord, propietat de la família Tetas, originària de la població veïna de Sant Cugat Sesgarrigues. L’any 1942, Josep Maria Tetas va instal·lar el celler familiar al carrer Comerç i des d’allà va iniciar la seva expansió, fins assolir una producció de més de cinc milions d’ampolles anuals. Avui dia, la companyia elabora vins en set denominacions d’origen espanyoles, està present en més de 45 països i ha endegat un camí de futur compromès amb l’agricultura ecològica.

Reforma Pinord

Reforma Pinord

Tradició i modernitat

Actualment, Pinord ja no fa servir l’antiga canonada pròpia que passava per sota de les vies i permetia omplir directament de vi els vagons cisterna dels trens cap als seus clients. No obstant això, manté el llegat de la tradició i els mètodes artesanals, sense renunciar a l’última tecnologia.

Aquests dos –tradició y modernitat– van ser els eixos sobre els quals es va basar el projecte de Criteria Arquitecthos per a la reforma i actualització de la nau de Pinord. Tot i que l’entrada està oficialment situada al carrer lateral del Doctor Pasteur, la façana principal és tot un símbol d’identitat encarat cap a un espai obert d’una zona de Vilafranca que ha experimentat grans transformacions al llarg dels últims anys.

I és que la façana de la nau de Pinord ha estat testimoni de la construcció de les vies de l’AVE primer, el cobriment d’aquestes vies després i finalment la urbanització i enjardinament de tot l’espai. El celler, doncs, no es podia quedar enrera i el seu rentat de cara així ho demostra.

L’edifici en qüestió és una nau entre mitgeres amb coberta a dues aigües sobre una estructura d’encavallades de fusta. La intervenció arquitectònica va incloure l’eliminació dels antics dipòsits de ciment i de part dels altells, tot mantenint les encavallades de fusta originals de la coberta, estudiant-ne l’estabilitat segons la normativa vigent.

D’altra banda, es van construir uns accessos a la part posterior de l’edifici que salven el desnivell que hi ha entre l’interior del celler i l’exterior del carrer.

Preparats per a l’enoturisme

La conservació de les encavallades va permetre continuar amb una tradició artesanal que té cura dels detalls i els materials originals. Amb l’altra intervenció arquitectònica, es va aconseguir una continuïtat de recorregut acollidor que permet apostar per la innovació. És a dir, s’assoleix l’objectiu que una edificació antiga aculli les instal·lacions productives més modernes.

Actualment, aquestes instal·lacions són visitables per als amants de l’enoturisme, que ho poden combinar amb la degustació de diversos vins i una visita per les vinyes familiars.

2019-04-30T16:47:16+01:0030 Abril 2019|