Claudi Martínez, al front del seu estudi Criteria Arquitecthos, ha sabut trobar un segell personal, un fil conductor en els seus projectes i dissenys, on valora per damunt de tot la personalització, el detall i la singularitat. Compromís social, funcionalitat, qualitat i caliu són algunes de les claus d’aquest segell.
L’arquitectura contemporània està seguint un camí en què prima l’espectacularitat, la imatge per sobre de la funcionalitat, fins i tot de la confortabilitat. L’arquitectura actual s’ha oblidar del compromís social, de la qualitat i del caliu. Sembla ser que l’únic que interessa és sortir en unes notícies, en una portada, encara a costa de ser cridaners però essent freds i insensibles.
Claudi Martínez, al front del seu estudi Criteria Arquitecthos, ha sabut trobar un segell personal, un fil conductor en els seus projectes i dissenys, on valora per damunt de tot la personalització, el detall i la singularitat. A través dels anys, des dels inicis en la professió fins al desenvolupament de l’equip que dirigeix en l’actualitat, hi ha hagut unes característiques concretes que defineixen la seva forma de projectar i de fer arquitectura.
Habitatges exclusius per a cada client
Així, els habitatges projectats són habitatges acollidors i d’ambients càlids. Habitatges que també destaquen per la singularitat, pel detall i per la personalització. Cases com la casa dels cinc elements i la lluna criden l’atenció per la seva particular imatge, però també pel caliu. Es tracta d’una casa pensada per a un lloc i un client concret. Claudi Martínez, en aquest cas, deixa clar que no són habitatges dissenyats en sèrie –independentment dels qui hagin de ser-ne els ocupants–, sinó que es tracta d’habitatges exclusius per a cada client en base a la seva personalitat.
Hi ha cases en què es pot reconèixer l’arquitecte, però no pel seu segell personal, sinó perquè són sempre iguals. No és el cas d’aquest arquitecte català, ja que en els seus projectes hi predomina la individualitat per damunt de tot i es converteix en la carta de presentació de Claudi Martínez, sense necessitat que tot sigui igual, uniforme i monòton.
En els projectes d’ordenacions urbanístiques segueix la mateixa tònica. Tenint molt en compte l’entorn i valorant-lo sempre en la cerca d’una plena integració amb ell, l’objectiu és construir una escala humana, agradable i accessible i no agressiva i descomunal. Com a mostra serveixen els projectes de conjunts residencials duts a terme per Claudi Martínez i el seu equip en la província de Barcelona amb les 27 cases de Calella o les 160 cases de Vilanova i la Geltrú, sense oblidar el complex residencial de 237 habitatges en Les Terrazas de Ítrabo a Granada.
Emocions i sentiments en una arquitectura dels sentits
En tots els casos es persegueix la combinació dels conceptes de tradició i innovació tot i que alguns projectes resulten més idonis per a un disseny innovador i arriscat, com l’apartament del carrer París a l’Eixample de Barcelona, i altres es mantenen en una línia més tradicional, com la masia Mas El Martí a Viladrau habilitada per a casaments i esdeveniments. Però ambdós tenen un denominador comú i és que transmeten per damunt de tot caliu i llibertat, emocions en definitiva. I és que les emocions i els sentiments formen part de la nostra vida i també dels projectes de Claudi Martínez, el treball del qual genera passions, interès, inquietuds… És una arquitectura emocional, una arquitectura dels sentits que no deixa indiferent a ningú.
Espais personalitzats
Els clients deixen de considerar-se com a tals per convertir-se en individus únics, excepcionals, la personalitat dels quals Claudi Martínez intenta evidenciar en el disseny del projecte en qüestió. I encara que són treballs d’arquitectura que mantenen una sèrie de qualitats importants per al bon funcionament, això no vol dir que hagin de prescindir del criteri del client, al contrari, al client se l’ha d’escoltar i el professional s’ha d’adaptar a les seves necessitats i desigs. Això és primordial, ja que són projectes que acaben pertanyent als seus propietaris, no als arquitectes.
Dos exemples d’aquesta personalització són els habitatges construïts al Montseny i a Bellaterra, el primer per a un enginyer i el segon per a una pintora. En tots dos casos s’ha buscat crear espais personalitzats, a la mida dels qui els habitaran, estudiant-ne la llum i els detalls, ja no només en l’espai en què treballaran sinó també en tota la casa. I, per extensió, aquesta idea es duu a terme en tots els projectes de Claudi Martínez, el d’individualitzar cada obra, segons els interessos del client, com si fos única.
La manera d’avançar, d’evolucionar en un treball com el de Claudi Martínez és mantenint-se informat i actualitzat en tots els àmbits, movent-se per diferents terrenys, projectant i dissenyant a escales diverses –des d’un edifici d’apartaments a Barcelona fins al moble de recepció per a una oficina–, i sabent en cada moment si cal arriscar o cal ser discret. L’esperit independent i innovador, sumat a l’atenció pel detall, la precisió, l’harmonia, el gust per allò eclèctic, les emocions i la sensació de llibertat conformen el segell inconfusible de l’arquitectura vista a través dels ulls de Claudi Martínez
Pilar Chueca
Arquitecta