Màlaga s’ha convertit en una ciutat amb una magnífica oferta museística amb centres como el Museo Picasso, el Museo Thyssen, el Museo Ruso i el Centro Pompidou Málaga. Entre aquests museus tan rellevants Claudi Martínez ha descobert una petita joia: el Museum Jorge Rando. Inaugurat l’any 2014 en ple centre de la ciutat, al costat del convent de la Merced, l’únic museu expressionista d’Espanya està dedicat a la figura de l’artista malagueny. La seva entrada és gratuïta i disposa d’un taller artístico obert a pintors i escultors.
L’expressionisme té el seu far més potent a Espanya en el Museum Jorge Rando de Màlaga. Es tracta de l’únic museu centrat en aquest corrent artístic del país i està dedicat a Jorge Rando, artista malagueny de naixement, amb una dilatada formació i carrera a Alemanya i que avui dia resideix i treballa entre Màlaga i Hamburg.
Qui és Jorge Rando
Jorge Rando (Màlaga, 1941) és un pintor i escultor reconegut a nivell internacional com a un dels màxims exponents del neoexpressionisme. En la seva activitat artística, la filosofia i la pintura convergeixen amb una gran força expressiva. El seu treball es desenvolupa a través de grans cicles temàtics als quals s’hi dedica durant anys, de forma consecutiva o intermitent.
La infantesa de Jorge Sánchez Rando (posteriorment, va adoptar el cognom matern) va ser la d’un vailet amb talent i sensibilitat en la Màlaga de la postguerra. Va començar a mostrar símptomes de la seva vocació artística, alhora que una necessitat d’ajudar els altres que va acabar duent-lo a ingressar al Seminario Diocesano de Màlaga. Allà, va descobrir-hi la filosofia i la teologia, branques del coneixement que l’acompanyarien al llarg de tota la vida i que li van revelar els grans noms de la cultura alemanya.
Amb els 20 anys acabats de complir, es va instal·lar a Colònia, on va estudiar filosofia i va començar a pintar de forma incansable: els vagabunds urbans dels seus Clochards, les prostitutes del seu barri de la sèrie Prostitución o el cicle de La Pasión de Käthe Kollwitz després de quedar impactat per una famosa escultura d’aquesta autora.
A finals de la dècada de 1960 i principis dels 70, Jorge Rando es va dedicar a recuperar la part antiga de Colònia, inaugurant diversos locals musicals d’èxit, com el Strickstrumpf de jazz, una Taverna Flamenca i el Rock-Center. Paral·lelament, va participar amb altres intel·lectuals al Maig del 68 i va dur a terme molts viatges, en els quals va quedar corprès pel continent africà, com va posar de manifest en la sèrie Afrika.
Es va casar al 1979 i poc després es va retirar del brogit cultural que vivia a Alemanya per tornar a Màlaga. Durant deu anys amb prou feines va exposar i es va concentrar a crear línies com Niños o Maternidades. La seva tornada a l’acció a partir dels anys 90 és abassegadora i les seves exposicions se succeeixen a Espanya, Alemanya i altres llocs d’Europa i els Estats Units, així com l’estudi de la seva obra i els llibres dedicats a ella. Miniaturas i Horizontes Verticales són nous cicles del catàleg de l’artista, al qual es van afegint també El Nacimiento del Color, Nacerán Nuevas Auroras y La Belleza Llora con la Tragedia.
Un museu molt especial
Al 2014, l’ajuntament de Màlaga va inaugurar el Museum Jorge Rando en honor d’un dels seus fills més pròdigs. Situat en una part annexa del monestir de les Mercedàries (1878), la seva adequació va ser projectada per l’arquitecte José Antonio González Vargas respectant el llegat històric de l’indret i oferint espais per a amplificar l’expressivitat de l’obra del mestre.
Per voluntat expressa de Jorge Rando, tant l’entrada com les visites guiades del museu que porta el seu nom són gratuïtes. Així doncs, qualsevol persona pot recórrer les quatre sales de la col·lecció permanent així com les exposicions temporals. Igualment, el centre és un bullidor d’activitats culturals, amb una agenda que acumula més de 500 esdeveniments des de la seva obertura: des de conferències i col·loquis fins a concerts o cinefòrum, passant per obres teatrals, tallers infantils o trobades literàries i filosòfiques. Un frenesí divulgador que el converteix en “la sala d’estar de l’art”.
A més, una cosa que converteix en único en el món el Museum Jorge Rando és l’Atelier, un taller artístic obert a pintors i escultors interessants en l’expressionisme. Els artistes poden fer-ne ús per crear les seves obres en els mateixos horaris d’obertura del museu, que fins i tot posa a disposició els diferents materials necessaris per a la realització dels seus treballs.
Claudi Martínez en recomana vivamente la visita, tant per la magnífica arquitectura de l’edifici al voltant d’un intimista i assossegat pati interior com per la categoria de l’obra pictòrica i escultòrica de Jorge Rando. No se’l perdin.