El disseny d’una vinacoteca és sempre un repte per a qualsevol equip d’arquitectura. Avui en dia, les botigues de vi ja no només són un lloc especialitzat de venda de vins i licors sinó que incorporen multitud de serveis addicionals. Fer un curs de tast o un sopar de maridatge en grup és un dels esdeveniments estrella a les vinacoteques.

Per aquest motiu, el disseny d’una vinacoteca, ja no només se centra en la presentació i la ubicació de l’estoc disponible de vins, sinó que la distribució del local ha de tenir en compte la ubicació d’una taula de cates i d’una petita cuina auxiliar on es prepara el maridatge o tapes que acompanyen els esdeveniments.

diseño-tienda-vinos-1

Com es dissenya una vinacoteca?

Tradicionalment, les botigues de vins són llocs expositius en els quals cada peça vertical -la ampolla- ha de ser visible i accessible pel client, ja que molt probablement el mateix voldrà examinar la informació de l’ampolla abans de decidir-se per la compra. La mateixa disposició vertical de l’ampolla de vi sempre acaba donant lloc a espais en alçada que ocupen tota la vertical de la paret i que moltes vegades necessiten escales auxiliars per accedir als diferents nivells si l’espai no és prou gran.

Pel que fa a materials, cal tenir en compte l’efecte psicològic que exerceix un determinat material i una il·luminació sobre la decisió d’entrada al local o de compra per part del client. Si entrem en una xarcuteria, per exemple, esperem trobar aparadors de vidre lluent i una llum potent i nítida que permeti valorar la frescor dels aliments. En una vinacoteca, esperem que els materials i la il·luminació ens donin a entendre que el vi és un producte que ha estat custodiat durant anys a una humitat i temperatura constant dins d’una bóta de fusta antiga.

diseño-tienda-vinos-3

Com aconseguir transmetre la sensació d’antic, de custòdia, de noblesa, mitjançant materials i il·luminació és el repte de l’equip d’arquitectura que dissenya una botiga de vins.

Finalment, el disseny gràfic adquireix una gran rellevància quan es tracta d’organitzar els vins segons categories i preus, si la vinacoteca disposa d’un variat estoc de vins (amb poques unitats de cada anyada o celler) els preus poden arribar a ser un trencaclosques per al propietari i el client, comptar amb la col·laboració d’un equip de disseny gràfic per marcar de forma correcta i ordenada la biblioteca vinícola i que a més això es converteixi en una tasca àgil podent afegir o modificar preus i vins en qualsevol moment no és una cosa senzill i la seva bona execució serà determinant en la qualitat del disseny de la vinacoteca.

diseño-tienda-vinos-2

Cas d’èxit: incorporant una zona de tastos en una botiga de vins tradicional

El nostre equip d’arquitectura va visitar fa unes setmanes el Celler de l’Avi de Calafell, situat al passeig Marítim de Calafell.

El Celler de l’Avi és una botiga de vins tradicional que ha anat adquirint una especial rellevància a la zona amb el pas dels anys.

Jordi Fontanillas és l’actual propietari d’aquest establiment, fundat pel seu pare el 1969. Jordi, és un expert sommelier que ha assessorat a tot tipus de públic local i internacional -Calafell és una localitat que rep molt turisme estranger a l’estiu-.

diseño-tienda-vinos-6

La presentació de les ampolles compleix tots els requisits del disseny d’una vinacoteca, fusta, ceràmica, vidrieres amb un aire clàssic i tipografia retro conformen un ambient clàssic donant a entendre al client que es troba en un lloc amb una extensa tradició.

diseño-tienda-vinos-4

En els últims anys, conscient de la necessitat de renovació constant, fins i tot en els negocis més tradicionals, en Jordi ha afegit una zona de tastos composta d’unes 4-6 taules tant en interior com en exterior on és possible prendre un tradicional vermut i unes tapes amb excepcionals vistes sobre el mar.

En conjunt, un local que ha sabut reinventar-se per retrobar-se amb el seu públic de tota la vida però també amb una nova onada de joves que busquen aquesta barreja de tradició i modernitat que el Celler de l’Avi conjunta a la perfecció.