Les masies rurals catalanes són en molts casos, finques familiars centenàries que daten dels segles XV a XVIII.

adrien-sifre

Aquestes grans propietats tenien sentit en l’època quan tota la família vivia i treballava a la finca, disposant d’una comunitat familiar autònoma, que probablement comerciava amb els veïns i el poblat.

transformar-casa-rural-hotel-3

No obstant això, en l’actualitat, l’estil de vida d’aquestes famílies ha canviat i molts hereus només visiten la finca els caps de setmana. Normalment es pot comptar amb l’ajuda d’un masover, una persona que viu i manté la finca, però en molts casos les despeses de manteniment són massa elevades i cal buscar una via per rendibilitzar la propietat.

Una de les principals i més viables opcions és la d’obrir la finca al públic, ja sigui mitjançant l’oferta d’allotjament o el servei de restaurant.

En aquest sentit es presenten dues opcions:

Opció 1- Convertir una masia en un hotel

La primera opció, la de convertir la propietat en un hotel, pot ser molt més rendible ja que al servei d’allotjament podem afegir serveis extra com restaurant, sales convencions i celebracions de banquets.

No obstant això aquesta opció requereix que l’hotel passi a ser la nova manera de vida de la família o el trobar algú disposat a gestionar el complex.

Opció 2- Convertir una masia en una casa rural

D’altra banda hi ha l’opció de convertir la propietat en una casa rural de lloguer. Aquesta opció funciona de manera estacional sent a l’estiu l’època de màxima afluència, sobretot de grups de famílies que lloguen la propietat al complet per passar uns dies de vacances.

Aquesta opció tan sols requereix que el propietari visiti l’inquilí el primer i últim dia de la seva estada i que organitzi un servei de neteja.

Tot i que els ingressos són menors, moltes vegades va molt pràctica i els ingressos ens permeten cobrir els costos de manteniment.

A més, les setmanes en què no hi ha inquilins, la propietat segueix sent d’ús exclusiu de la família.

CAS D’ÈXIT: Una propietat rural transformada en hotel de 7 habitacions.

transformar-casa-rural-hotel-5

Vista general de Mas Carlons

La passada setmana, l’equip d’arquitectura de Criteria, vam visitar la propietat Mas Carlons, una encantadora Masia del s.XVIII, situada als afores del municipi de Montblanc, una població situada a 40 km de Tarragona, a Catalunya.

Mònica de Mas Carlons, ens va rebre molt amablement a la propietat que disposa d’un total de 45 hectàrees de terreny incloent vinyes, oliveres, arbres fruiters i hort.

Mas Carlons ofereix un servei d’allotjament per a hostes amb un total de 7 habitacions, a més de servei d’esmorzar i sopar. També és possible organitzar amb antelació una barbacoa o una tradicional calçotada en el cas de visitar la propietat en grup.

A l’interior de l’hotel, hem descobert alguns detalls que denoten l’antiguitat de la propietat, les allotjament d’estil rústic ens faran sentir com a casa.

transformar-casa-rural-hotel

Mas Carlons disposa de 45 hectàrees de terreny, suficient per a l’arribada de clients en helicopter.

Mas Carlons és un hotel d’experiències on perdre’s un cap de setmana, el complex disposa de biblioteca i pista de futbol, però a més dels serveis en el mateix hotel, és possible organitzar rutes a peu o en bici pels voltants, un entorn natural salvatge amb camins senyalitzats que els propietaris de Mas Carlons ens ajudaran a localitzar.