Amb l’aparició d’internet, els hotels tenen una finestra sempre oberta perquè futurs clients valorin l’estat de les instal · lacions. Utilitzem imatges, vídeos i connexions en xarxes socials, el màrqueting en línia d’hotels és molt variat, però entre totes les opcions disponibles, la informació més valorada i que determinarà la decisió de realitzar una reserva serà als comentaris d’hostes anteriors.

El tracte del personal i l’experiència de l’estada en un hotel són els valors més preuats pels futurs clients, però si bé el tracte al client és una cosa que podem millorar mitjançant la contractació de personal professional i gestió interna de processos, l’experiència del client és una cosa que moltes vegades és difícil de controlar.

Com millorem l’experiència de l’hoste al nostre hotel?

Abans de parlar de disseny d’experiències, cal distingir entre dos tipus d’hotels. Hem tractat de diferenciar dos grups que nosaltres mateixos hem distingit per valorar en quin tipus d’hotels es poden dissenyar experiències per als hostes.

  • Hotel de negocis o de turisme. Aquest tipus d’hotels els trobem generalment en grans ciutats, el visitant contracta l’hotel en règim d’habitació i esmorzar, ja que el seu interès és marxar aviat per fer turisme o negocis tot el dia i tornar a l’habitació només per descansar.
  • Hotel d’experiències. L’hotel d’experiències és aquell en què l’hoste passa la major part de la seva estada a les àrees de l’hotel, són hotels que no necessàriament es troben a prop d’una zona turística o de negocis, sinó que el reclam principal de l’hotel és la pròpia experiència que s’ofereix a l’hoste. En aquest grup trobem els hotels rurals, balnearis i hotels amb spa, hotels de golf o de platja, etc

Criteria-Arquitecthos-DiseñodeHoteles-2

El disseny d’hotels d’experiències es remunta a principis del segle XIX quan apareixen els primers hotels balneari en què els habitants benestants de les ciutats es retiraven a descansar oa tractar-se d’alguna malaltia.

La necessitat de disposar d’una font d’aigua termal amb beneficis terapèutics converteix els hotels balneari en llocs exclusius i remots i per això es popularitza el concepte d’hotel spa o hotel wellness, en els quals els tractaments amb diferents temperatures i piscines d’aigua són el reclam per a una experiència de benestar i descans.

Avui en dia el disseny d’hotels d’experiències va molt més enllà i s’adapta a les característiques de cada zona i les necessitats de mercat. Els hotels destinats esport com els hotels de golf o tennis, els hotels de platja amb oferta de tot tipus d’activitats aquàtiques o els hotels de banquets i convencions són alguns exemples d’hotels d’experiències.

La possibilitat d’oferir un servei d’acord amb les necessitats del nostre client s’ha convertit en un dels principals reclams dels hotels remots, hotels rurals o hotels situats a àrees sense un interès particular que aconsegueixen que l’hoste arribi buscant la realització d’una determinada activitat.

Com dissenyar una experiència per al nostre hotel?

Convertir un hotel en un complex d’experiències i establir una estratègia de venda d’acord amb les nostres possibilitats depèn de les possibilitats de la nostra propietat, el terreny disponible, la mida de les nostres instal · lacions i els espais disponibles.

En el següent article us presentem l’anàlisi d’un cas de reforma d’hotel per a convertir-lo en hotel d’experiències amb zona d’aigües. Una ampliació d’un hotel per afegir una zona de spa i wellness a Catalunya, on el principal objectiu era aconseguir hostes durant tot l’any.

Criteria-Arquitecthos-DiseñodeHoteles-1