Mathias Goeritz (Danzig, 1915 – Ciutat de Mèxic, 1990) fou un escultor, poeta i arquitecte d’origen alemany que es va establir a Mèxic. Fou l’impulsor de l’arquitectura emocional, una corrent que va deixar enrere allò purament funcional i que considera que l’arquitectura és una obra d’art que necessita provocar emocions i sensacions en qui l’aprecia.
D’entre les seves obres destaca el Museu Experimental El Eco, obra crucial en la història de l’art modern mexicà i una de les més significatives de l’artista.
El 1952, durant una exposició de pintura i escultura es van conèixer Mathias Goeritz i l’empresari Daniel Mont, qui li oferí realitzar l’edifici que volgués en un terreny que tenía al centre de la capital mexicana. Utilitzant la seva intuició d’artista, Goeritz va erigir l’edifici com si fos una escultura. Va aixecar uns murs molt alts per aconseguir total autonomia de l’edifici respecte al seu espai intern. Els murs i els espais interiors eren assimètrics, proporcionant a l’usuari constants sorpreses i emocions.
L’interior estava totalment buit per a poder concebre l’edifici com una obra per ella mateixa, un espai cambiant, entregat a l’emoció de l’espectador, on no s’emmagatzeméssin obres però si es poguéssin realitzar esdeveniments multidisciplinars efímers. L’objetiu final era el de ser un museu experimental.
Un mur groc de 12 metres d’alçada en el que hi havia escrit un poema plàstic abstracte amb caràcters d’acer; un passadís de quatre metres i mig que s’anava fent estret paral·lelament alhora que el sostre anava baixant, creant una perspectiva emocional; un pati interior on s’ubicava una escultura del propi Goertiz, La Serp. Des de l’exterior només es veia el mur, molt alt i un extrem de l’escultura.
Aquesta obra va ser entesa com a exemple d’una arquitectura en que la seva funció principal és l’emoció. Tant el Museu El Eco com la seva escultura interna són interpretades com a obres pioneres al món, en el camp de la museologia experimental, concepte de museu com a animació i no com a dipòsit d’obres.