Una arquitectura sòbria amb una riquesa sensorial que crea una atmosfera de serenitat i acolliment.

La arquitectura de los sentidos

L’arquitectura dels sentits. Casa dels cinc elements i la Lluna.

L’arquitectura s’ha expressat recentment en termes visuals i formals amb l’objectiu de provocar una imatge persuasiva que produeixi un impacte notable que busca l’aparença, la vistositat, l’espectacle o l’arrogància. L’arquitectura té les seves arrels en l’aspecte corporal, vivencial, existencial i emocional. Així com l’escultura està basada en les formes en l’espai, l’arquitectura tracta de millorar la vida creant escenaris on desenvolupar una vida feliç. El nostre enfocament de l’arquitectura es dirigeix a l’home i a l’habitar; acollir i albergar és el primordial en el nostre treball i la base de l’arquitectura és empírica i fenomenològica, és a dir, basada en l’experiència i la percepció. Procurem projectar basant-nos en experiències viscudes més que en idees abstractes. Per a nosaltres, l’essència de l’arquitectura és el benestar humà. Proposem una arquitectura per a ser viscuda i no només contemplada.

La bona arquitectura té ànima. Tota obra arquitectònica ha de ser un refugi per a l’habitant i l’arquitectura ha de dialogar amb l’usuari produint-se una empatia entre tots dos que el converteix de simple espectador passiu en actor participant: l’arquitectura és performance. En aquesta relació, l’usuari reconeix el seu entorn que l’acull i enriqueix i és el marc per als nostres somnis, per això els arquitectes intentem crear petits paradisos.  A través de sensacions i emocions un edifici commou utilitzant els recursos propis de l’arquitectura dels sentits: el sentit emocional del color, els materials com a font de plaer, el joc de llums i ombres que crea intimitat i  assossec, l’adequat confort acústic perquè tot espai funciona com un gran instrument, la creació d’espai que donen sensació de flux, la creació de finestres situades estratègicament per a l’home en moviment que a més enquadren el paisatge, l’equilibri entre la lleugeresa i el pes dels materials, el recorregut sensorial, l’estructura com a element expressiu, la delicada unió dels materials de manera creativa que produeix el disseny, la relació amb l’entorn i el paisatge…

L’arquitectura crea escenaris entrellaçats per a la vida humana, espais successiu, pensant en llocs on imaginar la vida. Estem en una època de vida atrafegada on les persones tenim la necessitat d’entorns serens i sobris.

Projectem edificis tenint en compte els sentits corporals que a més de la vista, l’oïda, el gust i el tacte també comptem amb el sentit del benestar físic, el de l’equilibri o orientació corporal, de la posició corporal o postura, del moviment i del contacte corporal també anomenat sentit hàptic. A través dels sentits captem l’arquitectura que ha d’enriquir-nos portant-nos capa una fascinació sensorial creant ambients que susciten sensacions agradables puix que es produeix una harmonia entre els espais que projectem i les activitats que s’hi desenvolupen assolint la polifonia dels sentits.

L’arquitectura dels sentits està pensada i creada per a sentir. Potència el despertar de les sensacions. És acollidora. És una arquitectura sensibilitzada per l’entorn i les persones. Gràcies a la calma i a la lentitud es valoren les seves propietats sensorials.

A Criteria Arquitecthos, creem experiències sensorials a través de l’Arquitectura dels Sentits transmetent sensacions, emocions que produeixen benestar creant espais multisensorials, únics i personalitzats.

L’arquitectura ha d’emocionar, la vida sense emocions té poc sentit. Desitgem pels nostres clients una arquitectura plena d’emocions positives, emocions que ens arriben a través dels sentits.

Claudi Martínez Borrell

Dr. Arquitecte