Arran de la realització d’un dels nostres últims projectes, les oficines de Quality Espresso, volem parlar en aquest post de l’evolució dels llocs de treballs per aconseguir uns espais de major benestar i productivitat.

CONCEPCIÓ DELS ESPAIS DE TREBALL

El concepte de l’oficina ha començat a canviar i l’arquitectura evoluciona per satisfer les demandes dels edificis d’oficines. Les oficines tradicionals, l’espai físic de treball està canviant, perquè està canviant la manera de treballar-hi. Les oficines s’han convertit en espais visitables pels clients, on es transmeten els valors de la marca.

La imatge d’aquelles oficines amb files infinites de taules i oficinistes jerarquitzades juntament amb uns despatxos de directius en un nivel superior està desapareixent per afavorir la interrelació entre tot el personal i l’intercanvi d’idees. Tot i que és una transició gradual, la concepció actual en l’interiorisme d’oficines és crear espais on es treballa i conviu més enllà de ser llocs on es desenvolupa un ofici. Per tant, aquesta evolució no només afecta la forma (mobles d’oficina, il·luminació, materials, concepció de l’espai, equipaments, color, tecnología…), sinó al fons creant espais on s’aposta pel treball en equip, es fomenta la comunicación i la creativitat i on la funcionalitat és la clau per treballar més i millor en l’entorn més afable possible. Cada vegada és més flexible segons sigui la seva funcionalitat i productivitat, i també segons la seva tecnología i instal·lacions. Es busca treballar en un ambient còmode, flexible i tecnològic, fomentar la conciliació laboral i adaptar els llocs de treball.

Abans era habitual veure taules independents on cada empleat feia la seva feina. Des de fa anys s’opta per les taules col·laboratives on diversos empleats exerceixen la seva tasca des de la mateixa taula. El resultat és un espai més optimitzat que afavoreix la comunicación entre empleats.

Amb el nou concepte de treball els espais s’obren, els llocs són flexibles i adaptables, no hi ha un lloc específic assignat per a cada treballador, no cal que hi hagi una taula per a cada un ja que es pot treballar des de casa, l’oficina és un lloc de trobada. Es crea, per tant, una oficina sense barreres, ni físiques ni culturals, que afavoreix el treball col·laboratiu i la interacció entre els diferents departaments. En aquest tipus de noves oficines manen, per tant, les zones comuns enfront dels espais privatius.

Un entorn únic de treball gràcies a l’ampli espai i els elements decoratius que fan de l’oficina un lloc més agradable.

EL COLOR I LES OFICINES

El color i l’esperit de les oficines de fa dècades no sortia de la gamma de negres, grisos i blancs, mentre que en l’actualitat el color, l’alegria i el confort s’han instal·lat aconseguint espais on fa goig treballar. Apareixen els colors representatius de la marca a qualsevol lloc, en detalls, en parets, en mobiliari.

El color és capaç de generar tot tipus d’emocions, sent font de motivació, afavoreix la productivitat i crea espais harmònics que estimulin la creativitat.

A l’actualitat hi ha un còctel de tonalitats on els “bàsics” (blanc, negre i gris) actúen com a base per centelleigs poderosos en verd, groc, vermell, taronja i molts tons. El color activa les emocions, vitals per donar el millor de nosaltres mateixos com a professionals. Però els colors també han de tenir cura de no resulta estridents i afectin la qualitat del treball. La paleta de colors és molt àmplia, per això, la millor decisió és apostar per combinar colors neutres que no pertorbin l’atenció amb tocs de color que activin la nostra energía i potenciïn el nostre enginy.

EL MOBILIARI I LES OFICINES

El mobiliari de treball ergonòmic és una constant amb mostres sorprenents de funcionalitat i disseny. I juntament amb el mobilliari, els materials. El vidre i el metall es combinen creant taules d’oficina avantguardistes, a més a més de ll’ús de fusta amb aplicacions modernes i divertides en diversitat de tonalitats. Desde fa anys s’opta per les taules col·laboratives on diversos empleats exerceixen la seva tasca des de la mateixa taula. S’aconsegueix un espai més optimitzat que afavoreix la comunicación entre empleats.

Una decoració d’oficines modernes i despatxos singulars que aporta la sensació de benestar i que treballa indubtablement des de la pperspectiva de la tecnología més avantguardista.

En aquestes noves oficines no hi ha llocs fixos, es treballa en equip. Cada treballador es pot col·locar a on vulgui en funció de las tasca que li coreespongui.

Un espai i mobiliari dissenyats a partir de materials que busquen la máxima lluminositat i transparencia entre els diferents espais, a més d’una imatge sòbria i contemporània que reflecteix els valors de l’entitat.

DISTRIBUCIÓ DELS ESPAIS DE LES OFICINES

Com ja hem dit, la distribució dels espais es flexibilitza i s’obre a noves activitats i les oficines es fan visitables. Fem un recorregut per aquests espais. Des de recepció podem trobar detalls de vegetació, llum natural, fragància personalitzada, colors corporatius perquè el client identifiqui la marca de l’empresa.

A l’accés, vestíbul i área de clients, trobem una diversitat i flexibilitat de tipologies. Apareixen sales de reunions per a clients. Hi ha sales obertes i de diferents mides que es tanquen amb cortines, vidres o envans mòbils per adaptar-les a les necessitats del moment i també hi ha sales tecnològiques.

El office, a més a més, de ser el lloc per pendre el café, el menjar o veure la televisió en moments de desconnexió, també és un lloc de reunió informal amb vistes i disseny.

Les zones de treball es desenvolupen en tres ambients. S’agrupen zones de reunions de treballadors. Es creen petites sales de reunions entremig per reunions puntuals. I després, es creen unes sales individuals per a treballs de concentració a on acudir amb el móvil per parlar per telèfon i no molestar.

La zona de treball de disseny és un espai més informal.

CERTIFICACIÓ WELL EN OFICINES

En aquesta nova arquitectura corporativa primen els criteris sostenibles a l’hora de projectar garantint un estalvi d’energia, aigua, millora de qualitat, però sobretot, canviant la mentalitat: els edificis són per a les persones. Arran d’aquests criteris de disseny neix la certificació WELL.

Amb aquesta certificació s’aconsegueixen espais de treball on augmenta la productivitat i l’espai genera un impacte positiu en el rendiment de l’empresa i millora la qualitat de vida dels seus ocupants.

La certificació WELL és un model interdisciplinar de disseny, construcció i operació que permet la integració de millores en el benestar i la salut de les persones a través de l’espai construït, amb set punts per cumplir: aire, il·luminació, aigua, alimentació, ment, esport i confort, donant protagonisme als usuaris de les oficines.

El seu objectiu és generar hàbits saludables, millorar la nutrició, confort i benestar dels treballadors, maximitzant a la vegada la seva productivitat i qualitat de vida. Integrar elements de vegetació natural i espais verds, els quals milloren i afegeixen valor a l’ambient de treball.

Al voltant del 92{7047ef4e5dd014a35aea4c5d16def3d69546cc5249fe830855f0493a3e418e5b} dels costos d’un edifici d’oficines durant 30 anys es deriven del personal, de manera que la implementació d’estratègies de benestar genera un gran impacte en la productivitat dels ocupants de l’edifici, assegurant un retorn d’inversió en el més gran i important de la companyia, la gent.

Podem parlar de les noves oficines mitjançant els set capítols de la certificació WELL.

CONCLUSIÓ

En línies generals, ha canviat tot: el mobiliari, la il·luminació, els materials, la concepció de l’espai, el colorit… Ambients diàfans, lluminosos i ordenats han substituit aquelles oficines atapeïdes i desordenades per aconseguir un empleat content i saludable que es traduirà en major productivitat.

I és que les oficines càlides amb objectes de disseny, sostenibles i amb elements naturals s’assemblen a una llar. Últimes tendències per crear espais i ambients agradables que fomentin l’atracció i retenció del talent, el benestar dels empleats i la creativitat. De fet, segons les últimes dades aquest tipus d’oficines poden incrementar la productivitat fins a un 30{7047ef4e5dd014a35aea4c5d16def3d69546cc5249fe830855f0493a3e418e5b} i la satisfacció dels empleats en més d’un 76{7047ef4e5dd014a35aea4c5d16def3d69546cc5249fe830855f0493a3e418e5b}.

En definitiva: la preocupació per l’interiorisme, per l’estètica i pel benestar ha arribat, per fi, al món laboral i a la oficina d’avui.