L’estudi d’arquitectura barceloní Criteria Arquitecthos, dirigit per Claudi Martínez, ha finalitzat les obres de la nova plaça de Viladrau (Girona), una localitat situada als peus del Parc Natural del Montseny i coneguda per les seves fonts i fonts d’aigua.

Les obres de remodelació, que es van iniciar fa gairebé un any han afectat una superfície d’uns 1.200 metres quadrats i tenen l’objectiu de convertir el cor del poble en un punt de trobada de tots els veïns, fent agradable aquesta estada i permetent el desenvolupament d’activitats quotidianes i també festives.

plaça_viladrau_render_02_

L’elecció de l’adjudicació del projecte públic va ser a càrrec dels mateixos veïns els que van valorar el disseny presentat que ha fet realitat un nou punt de trobada social, així com un espai polivalent adequat a les necessitats actuals.

El projecte es basa en crear una plaça del segle XXI a partir d’una reforma integral centrada en la necessitat de recuperar l’horitzontalitat de l’espai per construir un urbanisme accessible per a tothom i, alhora, que permeti el desenvolupament de diferents activitats a al llarg de tot l’any.

En paraules del alcalce de Viladrau, Francesc Xavier Bellvehí, “com en qualsevol municipi, és la zona més transitada i la de repòs i reunions de la gent gran, així com la zona de comerços i bars. En definitiva, és la imatge del poble i és la de tots “.

La intervenció de Criteria Arquitecthos se centra a recuperar la horitzontalitat del pla i mantenir les rampes només laterals, de manera que es crea en el punt més alt d’aquest encreuament de línies un espectacular escenari. Aquest inclou un salt d’aigua en la seva part frontal, element de gran simbologia a Viladrau.

plaça_viladrau_render_01_
Per reforçar la geometria de la plaça, aquesta és recorreguda per bancs de 45 metres lineals que estan a l’abric de diversos arbres que donaran ombra a aquests seients. La zona central guanya protagonisme i el trànsit es deriva lateralment.

Així mateix, es compta amb nou paviment i mobiliari urbà i es presta especial atenció a la nova il·luminació, més càlida i de distribució homogènia.

Tota la remodelació arquitectònica implica un acurat estudi dels sentits a través dels materials, responent a la filosofia de treball de Criteria Arquitecthos.