L’ambient interior d’un hotel és un dels factors que determinen la qualitat de l’estada del nostre hoste. El control de la temperatura, la humitat, la ventilació o la llum són alguns dels elements que han de ser controlats al detall.

Entre aquests elements, avui volem parlar-vos del control lumínic, una bona il·luminació assegura el confort i benestar del nostre hoste. Com sempre recordem, l’hoste ha d’arribar al nostre hotel i sentir-se millor que a casa, perquè això és el que converteix la seva estada en una experiència memorable i es per a això hem de crear ambients lumínics de confort que puguin ser modificats al seu antull, segons el seu estat d’ànim i que per descomptat siguin efectius i eficients.
iluminacion_hotel_01
No obstant això, es important no oblidar que l’experiència del client no es centra únicament en l’habitació, sinó que la il·luminació sigui coherent i unitària a totes les estances de l’hotel, des del restaurant a les zones de pas o les zones exteriors, la disposició i intensitat de la il·luminació permeten al nostre hoste detectar diferents ambients on passejar, llegir, menjar o descansar.

El control del color i la intensitat

iluminacion_hotel_02
Tant si treballem amb tons blancs com en colors, el que marcarà la diferència de l’experiència de l’usuari serà la possibilitat de controlar el to i la intensitat de la il·luminació.

No podem donar per fet que un únic color serà vàlid per a tots els clients i situacions, si l’hoste necessita un espai de descans com pot ser la seva habitació o una zona de spa a l’hotel, ens interessa utilitzar tons càlids de baixa intensitat. Això és vàlid per moments en què l’hoste té una actitud passiva, com pot ser després d’un massatge, veient la tele o fent una migdiada.

No obstant això, en moments en què va a desenvolupar activitats més actives, com poden ser la lectura o durant la realització d’exercici, el client precisa d’il·luminació més intensa de tons neutres.

Tècnicament, és possible solucionar el control de la intensitat i el color a través de lluminàries LED que són de fàcil muntatge i que disposen d’un baix consum elèctric unit a una reduïda càrrega tèrmica.

Més enllà del control de la intensitat: les escenes lumíniques

iluminacion_hotel_03
Com hem vist, disposem d’una gran quantitat d’opcions de control d’intensitat i color i això ens pot portar a una situació en què les opcions són tan diverses per a l’hoste, que el control es converteix en una opció més aviat complexa.

Per aquest motiu, és molt recomanable, sobretot en l’ambient d’habitació, treballar mitjançant escenes lumíniques.

Definir un nombre limitat d’entre 6 i 10 escenes converteix l’experiència de l’habitació en un univers canviant d’acord a l’estat d’ànim ia l’activitat que l’hoste realitza en cada moment.

Les escenes poden ser d’allò més variat i cadascuna té definida una configuració determinada d’intensitat, color i quantitat de llums enceses. Per exemple, es pot definir l’escena llegir, dormir, relaxar, arribada, veure la televisió, etc.

També en espais comuns és possible definir diferents escenes que es van modificant al llarg del dia o de la temporada de l’any.
iluminacion_hotel_05

A Criteria Arquitecthos sabem que la impressió que els clients tenen d’un hotel queda configurada per records subjectius als quals una il·luminació adequada contribueix de forma positiva. Una bona il·luminació pot causar una primera impressió adequada que atregui els clients cap al taulell de recepció i els guiï a través del mobiliari o recorreguts més interessants del nostre hotel, donant-los la sensació de benestar, sentint-se benvinguts.