Ja sigui una gran infraestructura o una petita pensió rural, els costos d’operació d’un establiment hoteler tenen molt a veure amb l’eficiència energètica del complex.

Millorar l’eficiència implica sempre un estalvi energètic, però no necessàriament una increment del confort. És per aquest motiu que des de Criteria Arquitecthos, creiem que totes les decisions de renovació, han de tenir en compte l’estalvi energètic però també el benestar dels ocupants.
diseño_interior_hotel (13)
A més, si estem realitzant una renovació d’espais, volem que aquests siguin únics i generin una experiència memorable en els nostres hostes, cosa que aconseguim a través del disseny.

Veiem llavors que renovar un hotel passa per aconseguir eficiència energètica, confort i disseny en tots els espais. Però, ¿com portem a terme aquest tipus de renovació hotelera?

L’eficiència energètica del nostre hotel

renovar_hotel_14
L’eficiència energètica té l’objectiu d’aconseguir un confort interior amb un baix cost energètic i mediambiental.

Sabem que el confort a l’interior d’un hotel es basa en disposar d’una temperatura i humitat adequades i si això es pot aconseguir mitjançant estratègies passives de disseny, estalviarem en costos energètics i guanyarem en qualitat d’ambient.

Podem actuar sobre diferents elements com són

– Inèrcia tèrmica. Incrementar el gruix dels murs o treballar amb sòls de major gruix ens permet emmagatzemar calor durant el dia que és alliberat a la nit quan és possible ventilar l’hotel. Això és una estratègia de l’arquitectura tradicional que és possible recuperar avui en dia per estalviar en ventilació i aire condicionat.

– Ventilació. És important que el nostre hotel disposi de ventilació natural, obrir patis, finestres i protegir-nos del sol són també estratègies de l’arquitectura bioclimàtica que no només milloren l’eficiència sinó que incrementen el confort i benestar dels hostes.

– Finestres. Instal·lant finestres d’alta eficiència que aïllen a la perfecció o fins i tot finestres de baixa emissivitat
renovar_hotel_02
– Aïllament. Finalment, potser una de les estratègies més importants és l’increment de l’aïllament dels murs exteriors del nostre hotel. Es tracta, si es realitza de forma adequada d’una de les inversions més rendibles en matèria d’eficiència però també una de les més complexes i que no pot ser implementada en qualsevol renovació hotelera. Serà necessari el consell d’un professional per valorar si l’aïllament pot millorar les condicions de l’ambient interior.

El confort dels nostres hostes

renovacion-hoteles-10
Com sempre diem en l’estudi “no volem que el client se senti com a casa, ha de sentir-se millor que a casa”

Un hotel ha de ser un lloc en el qual el client desperta pensant que ha dormit millor que a casa i per aconseguir aquesta sensació hem d’actuar sobre diversos aspectes de l’ambient interior.

De vegades els hotels estan situats en complexos històrics, com cases rurals centenàries o edificis de pedra que incorporen molts elements de l’arquitectura tradicional i que si s’han sabut mantenir i potenciar contribueixen a generar una atmosfera de confort ambiental sobre la qual poc podem actuar en una renovació.

No obstant això, moltes vegades, per desconeixement o per successives ampliacions al llarg dels anys, aquesta atmosfera de confort ha estat modificada per exemple introduint fusteries de PVC o aïllaments sintètics. També en edificis més recents (sobretot construccions hoteleres del S. XX) han estat realitzades mitjançant tècniques poc respectuoses del clima local, el que es coneix com a arquitectura bioclimàtica.

Recuperar la saviesa tradicional i utilitzar materials naturals innovadors com el panell de fibra de fusta o l’aïllament projectat de cel·lulosa són solucions que poden millorar en gran mesura la qualitat de l’ambient interior i amb això l’experiència dels nostres hostes.

A Criteria Arquitecthos estem contínuament investigant i innovant en processos constructius als nostres projectes per tal d’oferir als nostres clients espais que es viuen i experimenten amb els cinc sentits. Crear un espai memorable no passa únicament per un disseny i un interiorisme d’avantguarda sinó que ha de proporcionar benestar a l’hoste i aquesta sensació és la clau d’un hotel d’èxit.

Imatges: Creative Commons