El passat mes de gener, el Ministeri de Turisme va publicar el seu informe anual Frontur que analitza els moviments fronterers de turistes estrangers al nostre país.

L’estudi recollia el resum de l’any 2014, un any amb el major augment de turistes en els últims 14 anys i amb una previsió a l’alça per al 2015. Espanya va rebre en total, 65 milions de turistes, un rècord històric i una notícia excel·lent per al sector en l’actual conjuntura de recuperació econòmica.

hoteles_tematicos_01

Davant d’aquest panorama, són molts els hotels que comencen a definir ofertes diferenciades per atraure majors clients que la competència i posicionar-se a nivell nacional i internacional com hotels de referència. Aquesta diferenciació no es basa en la grandària de l’hotel o la seva localització sinó en el disseny de la seva oferta.

Entre d’altres estratègies, alguns hotels s’estan orientant al disseny d’ofertes temàtiques, un servei que tradicionalment s’ha associat als hotels per a nens i que en els últims anys ha demostrat funcionar de manera positiva per a altres nínxols de mercat com poden ser els esportistes, els majors de 65 anys o el turista cultural.

El disseny d’una oferta temàtica

Si bé els hotels temàtics s’associen a una localització en una gran ciutat com Madrid o Barcelona on la ferotge competència obliga a propietaris i gestors hotelers a diferenciar dels seus veïns, una oferta temàtica pot formar part de l’estratègia de diferenciació d’un hotel de cap de setmana, en la qual els hostes van a l’hotel després de comparar diferents ubicacions i serveis.

Més enllà d’entrar en temàtiques, potser és més interessant analitzar el tipus de públic d’aquest tipus d’hotel en relació al seu franja d’edat.

Com dissenyar una oferta temàtica per a cada franja d’edat?

 

Hotels per a nens: si bé l’hotel per a nens és el model d’hotel més explotat tradicionalment i que s’associa principalment al turisme de vacances, en els últims anys estan apareixent propostes d’hotels temàtics per a nens relacionats amb el turisme cultural en ciutats o amb el turisme de cap de setmana i aventura.

hoteles_tematicos_02

El disseny i l’arquitectura d’hotels per nens s’ha associat sempre a la inclusió d’espais de ludoteca i parcs infantils, serveis de guarderia i zones exteriors adaptades com parcs o piscines de jocs. En definitiva un hotel de poca qualitat arquitectònica en què els nens cobren el protagonisme i el pare passa a un segon pla.

Ara la tendència ha canviat i molts hostes volen poder acudir a hotels amb la seva família sense haver de sacrificar la qualitat. Igual que comencen a aparèixer hotels que no permeten la reserva d’hostes menors de 12 anys i que garanteixen la qualitat de l’estada a persones que no volen haver de compartir la seva estada amb menors, apareixen els hotels que integren l’experiència dels nens i dels adults sense que això suposi reduir la qualitat de l’estada dels adults.

Els hotels en contacte amb la natura són l’oferta estrella d’aquest segment, es tracta d’hotels que integren una activitat lúdica normalment associada amb el descobriment de la natura per a adults i menors. Entre altres propostes apareixen els hotels que ofereixen esports d’aventura en família com les passejades a cavall, les activitats en rius i llacs o el descobriment del món natural a través de visites a granges i centres de producció agrícola com formatgeries.

Hotels Millenials: es tracta d’hotels per a un públic jove amb una edat compresa entre els 20 i 40 anys. Es tracta d’un tipus d’hotels que el client sempre reserva online després de comparar diferents preus, ubicacions i sobretot interiors.

hoteles_tematicos_05

Aquest tipus de client és molt exigent en la seva comparació i valora en la seva decisió els comentaris d’anteriors hostes. El disseny i l’interiorisme d’aquest tipus d’hotels cobra especial rellevància en el moment de la decisió de reserva, però també el preu és important. Es tracta d’un tipus d’hotel associat a ciutats i turisme cultural però que està començant a destacar també en espais naturals on l’esport i el contacte amb la natura són el motiu del viatge del nostre hoste.

Aquest tipus d’hotel requereix d’un interiorisme senzill, pràctic i actual que cobreixi les necessitats més essencials però que es diferenciï de l’hotel low cost o l’hostal / alberg. Els serveis exclusius per a esportistes, internet gratuït a tot l’hotel i una oferta gastronòmica assequible són alguns dels serveis més valorats.

Hotels per a majors de 65 anys: encara que es fixen els 65 anys al relacionar l’oferta hotelera amb l’edat de jubilació a Espanya, en realitat aquest tipus de segment s’està ampliant fins als 55 anys.

hoteles_tematicos_03

El perquè d’aquesta ampliació és el descobriment per part d’hotelers d’un tipus de client que a diferència dels anteriors, busca la tranquil·litat. El gaudi dels espais de l’hotel es converteix en el motiu principal de la visita i durant la mateixa volen compartir la seva estada amb persones afins.

Es tracta d’hotels que arriben a limitar la reserva a majors de 12 anys per garantir al públic l’absència de famílies amb nens petits que puguin pertorbar la tranquil·litat de l’estada.

En aquest tipus d’hotels cobra especial rellevància l’interiorisme diferenciat, els espais comuns s’han de pensar per garantir la intimitat dels usuaris, zones de lectura, spas, zones de relaxació i espais gastronòmics cobraran especial importància en l’arquitectura.

L’arquitectura dels sentits adquireix un paper fonamental en el disseny d’aquest tipus d’hotels a què l’hoste acudeix per gaudir dels espais i de l’entorn.