L’oferta de servei de noces i banquets en un hotel és una opció addicional de rendibilització dels espais que requereix una intensa planificació i dedicació per part de la propietat de l’hotel.

Per aquest motiu, des de Criteria Arquitecthos, especialistes en disseny d’espais per a hotels, treballem de la mà dels nostres clients en el disseny dels seus espais per a esdeveniments, no només des de l’arquitectura sinó des de la concepció del model de negoci, el disseny del servei, la conceptualització i el màrqueting.

diseño_espacio_banquetes_03
En col·laboració amb experts associats al despatx integrem l’arquitectura dels sentits amb el disseny d’una oferta de banquets diferenciada que aconsegueixi el cartell de complet en la temporada d’esdeveniments del seu hotel.

En l’article d’avui tractem en detall el disseny d’una zona de banquets, què és el que hem de tenir en compte i quines zones la conformen, us expliquem tot el necessari per cuidar al detall tot el disseny i concepció arquitectònica de la zona de banquets.
Tanmateix, si us queden dubtes o necessiteu assessorament en el disseny de la zona de banquets, no dubteu a consultar amb el nostre equip.

Com dissenyar una zona de banquets en un hotel?

diseño_espacio_banquetes_10
Dissenyar una zona de banquets en un hotel requereix la distinció clara dels espais exclusius per a hostes d’hotel i per a hostes de banquet.

En aquest sentit, sempre recomanem als nostres clients que comencin valorant els diferents espais de què disposen, i juntament amb el nostre assessorament, diferenciar clarament els recorreguts i espais d’estar de cadascuna de les funcions.

Des de l’accés fins a la zona de celebració, els clients de cada un dels serveis no han de barrejar-se en cap moment. Però vegem en detall cadascuna de les zones i les seves necessitats específiques per entendre bé la concepció d’un espai per a banquets.

Zona de recepció de convidats

diseño_espacio_banquetes_13
Es tracta de la zona d’arribada dels convidats i encara que no és l’ideal, es tracta de l’única àrea en la que eventualment es podrien barrejar els dos hostes generals de l’hotel i convidats a l’event, en cas que no sigui possible distingir.

Es tracta d’una zona que ha d’orientar al convidat a la zona específica del banquet, bé sigui a través d’un taulell amb una persona que informa sobre el recorregut a seguir o d’una indicació clara d’on dirigir-se.

Cal tenir en compte que un banquet és un gran esdeveniment familiar i social en què el convidat està centrat en passar-ho bé amb amics i familiars pel que és fàcil que es desorienti.

La connexió d’aquesta zona amb els serveis ha de ser clara i directa.

Zona de celebració d’enllaços

diseño_espacio_banquetes_08

Aquest servei pot ser inclòs o no en el disseny d’una zona de banquets, es tracta de l’esdeveniment de celebració de l’enllaç que en el cas d’enllaços civils pot ser desenvolupat a les mateixes instal·lacions de l’hotel.

La celebració, però, sol estar reservat a hotels denominats “amb encant” que disposin de zones exteriors ajardinades o de vegades d’una petita capella o espai annex que permeti una celebració diferenciada de la resta d’actes del banquet.

El control ambiental d’aquesta àrea adquireix un paper principal, la concepció de la il·luminació a través de l’arquitectura dels sentits – el joc amb clar-foscos o punts de llum- ajuda a la distinció i posada en valor d’aquest espai que serà el primer on arribin els convidats i el més noble.

En el cas d’espais exteriors serà necessari tenir en compte la climatologia i incloure pèrgoles o carpes que protegeixin els convidats en cas d’excés de sol o pluja. També en el cas d’espais interiors serà necessari el control de la temperatura i de la humitat.

Finalment, el mobiliari d’aquesta zona ha de ser suficient per allotjar al total dels convidats asseguts, aquest tipus de cerimònies es poden allargar diverses hores i cal que els hostes puguin romandre asseguts durant tot el procés d’espera i celebració.

Els seients han de ser adequats a la localització, en cas de zones exteriors treballarem amb mobiliari específic que pugui mullar-se i netejar-se amb facilitat, que s’adapti a les possibles irregularitats del terreny i que pesi poc per ser transportat amb facilitat.

Zona d’espera i aperitiu

Encara que en hotels amb poc espai aquesta zona pot ser integrada a la mateixa zona de banquet i menjar, cal distingir-la de la zona de taules.

Com sempre encara que estigui previst que aquest acte es realitzi amb els convidats de peu, cal preveure zones de mobiliari on els convidats de més edat puguin romandre asseguts conversant.

Els recorreguts són el principal factor d’èxit del disseny d’aquesta àrea, ja que en tractar-se d’un esdeveniment que es realitza amb els convidats de peu es van a creuar múltiples recorreguts de convidats, servei i cambrers.

A més, és important que hi hagi espai suficient per situar diferents àrees gastronòmiques i de refrigeris, ja que en cas d’enllaços amb molts convidats cal evitar aglomeracions al voltant de les zones on se situa el menjar i la beguda.

Zona de banquet

diseño_espacio_banquetes_01

Passem a la zona central i que és on tradicionalment els convidats passen la major part de l’enllaç. Si bé, en els últims anys s’han anat introduint celebracions alternatives com enllaços basats únicament en aperitius, encara són moltes les parelles que mantenen el tradicional banquet com a acte principal de la celebració.

El dimensionat d’aquesta zona és el que va a definir la capacitat del nostre servei de banquets, treballar amb taules de diferents mides ens va a permetre una gran flexibilitat. Un altre factor important serà el poder dividir l’espai per allotjar esdeveniments de major i menor assistència.

De nou la il·luminació adquireix un paper rellevant, ja que és necessari que es pugui adaptar a les diferents etapes de la celebració, començant per una il·luminació general que pugui ser regulada en funció del moment.

En el cas de carpes i pèrgoles en espais exteriors serà necessari controlar la temperatura i la humitat en funció de l’època de l’any en què se celebri el banquet.

Zona de ball i celebració

diseño_espacio_banquetes_04

Finalment la zona de celebració, una zona tradicional al nostre país i que pot ocupar bé un espai a la mateixa zona de banquet o aperitiu.

En posteriors publicacions us parlarem amb més detall de les opcions d’il·luminació, control climàtic, la selecció de mobiliari i teixits, així com el disseny de zones exteriors. Com us avançàvem a l’inici de la publicació, cal treballar amb un equip coordinat que integri els serveis d’arquitectura, interiorisme i conceptualització del servei per dissenyar un espai que compleixi els requisits d’una celebració d’èxit, una cosa tan important avui en dia, quan el servei que oferim va ser recomanat i comentat tant pel boca boca com a través de les xarxes socials.