L’equip de Criteria Arquitecthos treballem des de fa anys en l’arquitectura hotelera, posant especial èmfasi en el disseny d’hotels amb encant, on les emocions són protagonistes.

És per això que aquesta vegada ens agradaria parlar-vos dels aspectes a tenir en compte en el procés de disseny d’un hotel amb encant, una tipologia cada vegada més atractiva per al turisme local i internacional al nostre país.

Què és un hotel amb encant?

diseno-hoteles-encanto-00

Els hotels amb encant són petits allotjaments que, tant per la seva ubicació, per la seva dimensió i capacitat i la seva decoració, són capaços de transportar-nos a experiències enriquidores i intimistes. Es defineix com un hotel sense motlle, sense una imatge predeterminada.

Es tracta d’hotels que tenen una dimensió petita o mitjana, aconseguint d’aquesta manera un ambient més acollidor i proper.

Aquesta dimensió reduïda dels hotels amb encant permet que hi hagi més proximitat entre el propietari i l’hoste i un tracte més familiar cap a tots els ocupants, tant clients com personal del negoci.

Aquest tipus d’hotels permeten dur a terme una arquitectura més personalitzada i adaptada a cada cas, controlant tots els petits detalls del procés de disseny i posada en obra.

A més, s’estableix una relació molt més propera entre el propietari de l’hotel i l’equip d’arquitectes i és molt més senzilla la comunicació i el treball conjunt entre tots dos.

Procés de disseny d’un hotel amb encant

Existeixen moltes varietats d’hotels amb encant en funció de les decisions que es prenguin durant el procés de disseny, incloent des de l’elecció de la ubicació fins als materials dels acabats interiors.

Vegem els principals aspectes a tenir en compte en el disseny d’un hotel amb encant.

diseno-hoteles-encanto-01

L’Hotel Shakti 360º Leti es troba situat a la serralada de l’Himàlaia i per arribar-hi cal fer un llarg viatge. L’experiència de l’hotel comença ja amb aquest viatge. La seva ubicació, entre impressionants paisatges de muntanya, forma part de la seva exclusivitat i de l’experiència a viure.

Està situat en un impressionant desert de muntanya a 2500 metres d’altitud. És un lloc on l’espai, la pau i la bellesa del paisatge envolten al client amb la seva màgia.

Elecció de la ubicació

Un hotel amb encant pot ubicar-se en zones molt variades com el camp, la muntanya o bé en localitzacions una mica més urbanes, no tan aïllades d’altres edificacions. Si el nostre hotel es troba més aïllat, un aspecte important que cal tenir en compte serà l’accessibilitat a aquest.

D’altra banda, el fet que estigui més aïllat ens beneficiarà ja que tindrem un paisatge més atractiu i la relació amb els espais exteriors serà més directa i de major dimensió.

En canvi, si ens trobem en una situació més urbana estudiarem millor com aconseguir aquests espais exteriors dins el propi hotel, per exemple mitjançant patis d’illa enjardinats i, sobretot, terrasses i piscines a la coberta de l’edifici per permetre la relació amb la natura.

Finalment, serà imprescindible estudiar l’atractiu de la zona on volem construir l’hotel, ja que d’això també dependrà el nostre èxit. Els parcs naturals o les rutes enològiques són alguns dels elements que més interessen als turistes tant locals com internacionals.

En funció de la ubicació s’aplicaran unes estratègies de disseny o altres per aprofitar al màxim els recursos naturals del lloc i optimitzar l’aprofitament de les energies naturals.

L’elecció del lloc on construirem l’hotel amb encant és el primer pas en el procés de disseny.

diseno-hoteles-encanto-02

És millor rehabilitar o construir un hotel?

Un cop tenim clara la localitat o zona per al nostre hotel amb encant veurem què és més interessant: rehabilitar o construir?

Ja que es tracta d’un hotel amb encant, sempre que puguem rehabilitar un edifici existent tindrem un valor afegit per l’encant del nostre negoci. Hi ha una gran quantitat d’edificacions arquitectònicament interessants que es troben abandonades o en mal estat i que tenen un gran potencial per ser rehabilitades.

Rehabilitant aquest tipus de construccions podem combinar tradició i innovació i d’aquesta manera generar espais molt atractius que potencien un ambient rústic però alhora contemporani.

A més, rehabilitant estem duent a terme una arquitectura més ecològica, ja que aprofitem materials que ja es van produir en el seu moment, estalviant temps, energia i cost econòmic.

En el cas que sigui més factible construir obra nova, prendrà molta importància l’elecció dels materials, ja que aquests ens ajudaran a donar-li un toc més rústic al nostre hotel o bé a generar hotels temàtics amb encant.

Als hotels temàtics, tota la decoració i els acabats interiors giren al voltant d’un contingut compositiu i, a més, expliquen una història permetent així que el nostre hotel sigui més característic i destaqui per la particularitat triada.

Els hotels amb encant són allotjaments que poden trobar-se com a edificacions independents o bé adossats a altres volums.

Espais necessaris en un hotel amb encant

diseno-hoteles-encanto-03

L’elecció dels espais de l’hotel és un aspecte fonamental en el disseny d’un hotel rural amb encant.

Començant per l’espai exterior, és molt important plantejar un bon accés, una arribada que convidi a entrar a un lloc de noves experiències. Pot incloure espais de relació en forma de terrassa o jardí de benvinguda, donant visibilitat al nostre hotel.

Posteriorment, és interessant plantejar el disseny d’allò més públic a allò més privat. Per això plantejarem les zones d’accés i els espais de relació per als clients, recepció, vestíbul i sales. Totes aquestes zones solen situar a la planta d’accés de l’edifici, tot i que també és interessant plantejar punts de trobada en els diferents nivells de l’hotel.

Pel que fa a les habitacions, hem de calcular sobre unes 40 a 50 places, el que correspon a unes 20 a 25 habitacions, encara que també hi ha hotels amb encant de major ocupació. Podem plantejar diferents tipologies d’habitacions, amb més o menys prestacions per adaptar-se al nivell adquisitiu dels hostes.

També és important dissenyar espais exteriors vinculats a les habitacions, com terrasses o balcons, així com patis o jardins interiors més privats per als clients de l’hotel rural.

Factors ambientals en el procés de disseny

Per acabar ens agradaria parlar de la importància de l’aprofitament dels recursos naturals en la nostra arquitectura.

La il·luminació i la ventilació cobren especial importància en el disseny d’hotels amb encant, ja que una habitació o un espai comú ben il·luminats i assolellats són molt més agradables i atractius per als futurs clients.

És per això que hem de dissenyar l’edifici seguint criteris bioclimàtics i tenint molt en compte la correcta orientació i la possibilitat d’incorporar elements que ens permetin millorar la climatització passiva de l’edifici, com materials amb gran inèrcia tèrmica o sistemes de reaprofitament d’aigües pluvials o grises.

– – – – – – – – –

Les possibilitats del disseny d’hotels amb encant són infinites i molt variades. És per això que a Criteria Arquitecthos treballem de manera rigorosa i compromesa per aconseguir generar espais atractius i interessants per als nostres clients, els seus futurs usuaris i el propi edifici, guiats per unes característiques de disseny que faran de l’hotel un lloc especial i únic.