La galeria Víctor Saavedra (Barcelona) acull una cinquantena d’obres de l’arquitecte i pintor, que hi expressa la seva “passió per la pintura” a través d’una secció retrospectiva i una altre de la col·lecció creada entre 2017 i 2019.
Claudi Martínez va presentar el passat dijous 7 de novembre la seva última exposició pictòrica, a la galeria Víctor Saavedra de Barcelona (c/ Enric Granados, 97). Sota el títol de Vers un indret idíl·lic, l’arquitecte i pintor hi expressa una vegada més la seva “passió per la pintura” alhora que convida tothom que hi passi a gaudir dels quadres exposats i aprofitar per “traslladar-se mentalment cap a aquells indrets idíl·lics íntims que tenim cadascú de nosaltres”.
Una passejada pel temps
Vers un indret idíl·lic, que serà visitable fins el 5 de desembre de 2019, proposa un recorregut per la trajectòria pictòrica de Claudi Martínez dels últims deu o dotze anys. En un desenvolupament excepcional per poc habitual, s’estructura com una mena de passejada temporal que, passa a passa, avança de forma paral·lela a l’evolució de Claudi Martínez en la pintura.
Al passadís d’entrada a la galeria es pot veure una exposició retrospectiva de l’autor des de l’any 2008. El visitant s’endinsa en l’univers de Claudi Martínez a través d’algunes obres representatives de les seves col·leccions anteriors: Aires del Tibet (2007-2009), Nous aires del Tibet (2008-2009), Mediterrani blau (2010-2011), Terres de plata i or (2011-2012) i Emocions (2013-2017).
Canvi emocional cap a la lluminositat
Aquest itinerari acaba indefectiblement en el present i en la sala diàfana de la galeria. Allà hi brilla la col·lecció actual, que és la que porta per nom Vers un indret idíl·lic i que recull els quadres creats entre el 2017 i el 2019.
La crítica d’art Imma Gómez, membre de l’Associació Catalana de Crítics d’Art i ex directora de la Col·lecció Thyssen-Bornemisza de Barcelona, va ser l’encarregada de descriure i contextualitzar la nova col·lecció de Claudi Martínez:
“És una obra més etèria, amb uns colors igual de brillants però més lluminosa en general. També es nota que, emocionalment, Claudi Martínez ha fet un canvi cap a una pintura més intimista. És una obra més purista, amb una intenció més expressiva que l’anterior. Està tot molt pensat i definit, i s’hi poden veure obres més etèries i d’altres més contingudes i ideològiques.”
Passió per la pintura, passió per l’arquitectura i…
Claudi Martínez també va dirigir un parlament als assistents, als quals va agrair la seva presència i companyia en la inauguració de la col·lecció. D’altra banda, va voler contestar una pregunta que li fan de forma recurrent:
“Què m’agrada més, la pintura o l’arquitectura? Jo sempre parlo de la meva ‘passió per la pintura’ i també de la meva ‘passió per l’arquitectura’. De la pintura m’agrada la lliberat creativa que suposa: trio la tela, trio la mida, els colors i la començo i acabo quan vull… L’arquitectura és tota una altra cosa, amb molts condicionants i limitacions, però també és un art. El filòsof francès Gérard Genette diferencia entre les arts materials (pintura i escultura) i les arts ideals (literatura i música), mentre que l’arquitectura és al mig, com a experiència amb els materials i amb l’espai.”
A més, Claudi Martínez va desvelar que té una altra passió, la “passió per la música”, que molt probablement centrarà la seva pròxima fase creativa, combinant pintura i música. Un camí que ja van explorar altres mestres com Vassili Kandinski o Paul Klee.