Hotel Aiguagelida de Tamariu, en plena Costa Brava

//Hotel Aiguagelida de Tamariu, en plena Costa Brava

Hotel Aiguagelida de Tamariu, en plena Costa Brava

Criteria Arquitecthos va projectar un establiment estructurat en tres volums de línies horitzontals perfectament integrat en l’entorn, sobre un turó de suaus pendents.

Conjunt de l'Hotel Aiguagelida

Conjunt de l’Hotel Aiguagelida

Tamariu és un petit poble de la Costa Brava, dins del terme municipal de Palafrugell, amb un enorme atractiu turístic, marcat per la seva herència com a llogarret de pescadors. Carrers estrets, platges on prendre el sol amb un agradable passeig marítim, aigües ideals per a la pràctica del submarinisme, la vela i el càiac… un indret on relaxar-se i gaudir de l’estiu.

Criteria Arquitecthos va realitzar l’any 2004 un projecte en aquesta localització, l’Hotel Aiguagelida. El nom fa referència a la veïna cala d’Aigua Xelida, un dels paisatges més característics de la Costa Brava més salvatge.

La naturalesa del terreny, un petit turó de suaus pendents, és l’element director de la implantació dels diferents edificis que conformaven el projecte de l’establiment. Les línies horitzontals van permetre integrar els volums en el paisatge i situar-los de forma discreta sobre el solar.

Tres volums contra l’impacte visual

La proposta de Criteria Arquitecthos contemplava una estructura en tres volums, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte visual que suposa un edifici d’aquestes característiques. D’aquesta manera, també aconseguia un cert aïllament i tranquil·litat en la zona de repòs.

Un primer volum incloïa estances comunes com la recepció, el bar, el restaurant, una piscina coberta i un gimnàs. El segon volum estava destinat als espais privats i de gestió, com una zona de serveis amb oficina, les dependències del personal i instal·lacions. Finalment, el tercer volum acollia les habitacions destinades a l’allotjament dels hostes, de tipus bungalou.

El predomini de les línies horitzontals i els paraments de pedra contribueixen a integrar l’edifici, tot jugant un paper complementari amb les línies verticals dels arbres i el seu color verd. En la resta de paraments, s’aplicava el mimetisme amb els colors terrosos de l’indret.

Circulacions a nivell

Un avantatge clar i punt fort d’aquest projecte és que totes les circulacions, tant les d’accés al conjunt com les que permetien arribar a les diferents zones edificades, es duien a terme al mateix nivell. Aquest sentit pràctic també s’aplicava a l’accés a l’establiment, que se situava en un punt on el carrer guanya amplada i permetia aparcar-hi sense interrompre la circulació de la zona.

A més, la construcció planejada contemplava la supressió del mínim d’arbres possible. Només aquells que ocupaven directament la zona de construcció de l’hotel i de la piscina i els que impedien una assolellada adequada.

2019-07-10T18:36:29+01:0010 Juliol 2019|