Criteria Arquitecthos va projectar les noves instal·lacions de la Cooperativa Vinícola de Sarral, un dels cellers més importants de la Conca de Barberà. Destaca per la integració en el paisatge i per l’articulació de les cobertes, inspirada en el relleu de la Serra de Comaverd, que s’aprecia en l’horitzó.

Vista aèria de Cava Portell

Vista aèria de Cava Portell

Ja fa anys que la Cooperativa Vinícola de Sarral, més coneguda actualment com a Cava Portell, va celebrar el primer segle d’història. L’entitat té l’origen en el Sindicat Agrícola de la població (1907) i en el Sindicat de Viticultors (1913). El seu històric celler modernista de 1914, obra de Pere Domènech i Roure, és una de les ‘catedrals del vi’ de Catalunya i un dels edificis més destacats d’aquesta població de la Conca de Barberà.

Criteria Arquitecthos va projectar unes noves instal·lacions per a Cava Portell. L’objectiu era dotar l’entitat d’un edifici modern, equipat amb l’última tecnologia per a l’elaboració de vins i caves, sense trair el pòsit històric amb una construcció sense personalitat. El resultat és un nou celler perfectament integrat en el paisatge.

L’element que més destaca del projecte és l’articulació de les cobertes, que està inspirada en el relleu de la Serra de Comaverd, que tanca l’horitzó de Sarral pel sud-est i fa de límit entre les comarques de la Conca de Barberà i l’Alt Camp.

El celler està preparat i pensat per tractar els vins amb la màxima cura, des de la recepció del raïm fins a l’ampolla, amb mètodes d’elaboració basats en l’enologia més moderna i amb el màxim respecte pel medi ambient.

Entrada de Cava Portell

Entrada de Cava Portell

Un projecte en dues parts

El projecte consta de dues parts ben diferenciades: la pròpia edificació i la urbanització que es genera en el seu entorn. L’edificació s’organitza segons quatre tipologies: d’oficines, industrial, un volum soterrat per a la cava amb la zona de rima i el volum de la sala d’actes amb la porxada d’accés. Per la seva banda, la part urbanitzada s’estructura en tres tipologies: estacionament en superfície, parcs i jardins i condicionament del terreny. Les oficines es disposen en les plantes baixa i primera.

El volum soterrat de la zona de rima queda ocult sota una coberta de terra i plantes aromàtiques, per tal d’integrar-se millor en l’entorn i augmentar-ne la inèrcia tèrmica. La resta de l’edificació se situa sota els plecs d’una coberta de zinc d’un color terrós i que recorda els desnivells de les muntanyes.

La plaça d’accés està delimitada al sud per un mur de configuració del pati que presenta el nom del celler i una cascada. Un porxo condueix des de la plaça fins el vestíbul, per distribuir els fluxos en direcció a les oficines o bé a la zona de celler i visites.

Entrada de Cava Portell

Entrada de Cava Portell

Cava Portell i el trepat

Cava Portell és un dels cellers més importants i representatius de la DO Conca de Barberà. A més d’una àmplia i variada gamma de vins blancs, rosats, negres i d’agulla, destaca la seva producció de vins escumosos sota la DO Cava. En aquest àmbit, és un dels líders en producció de caves rosats a partir de la varietat trepat, autòctona de la Conca de Barberà.