Sentit del benestar físic

//Sentit del benestar físic

Sentit del benestar físic

En definir l’arquitectura dels sentits, és lògic interessar-se per quins són aquests sentits i com actuen com a exploradors de la percepció. Analitzem aquí l’únic sentit qualificat com a interoceptiu: el sentit del benestar físic.

Benestar físic

Benestar físic.

L’ésser humà sent i percep gràcies a les sensacions captades pels nostres òrgans sensorials. Des d’Aristòtil es parla de cinc sentits externs bàsics anomenats exteroceptius: la visió, l’audició, l’olfacte, el gust i el tacte. A més d’aquests sentits clàssics, les investigacions psicològiques realitzades a partir dels anys cinquanta plantegen els sistemes sensorials que van més enllà dels originals. A continuació s’enumeren tots i es descriu el sentit del benestar físic.

Sentits exteroceptius:

Sentit interoceptiu:

  • Sentit del benestar físic

Sentits propioceptius:

  • Sentit de l’orientació, de l’equilibri corporal o vestibular.
  • Sentit de la posició corporal
  • Sentit del moviment o cinestèsic
  • Sentit hàptic o del contacte corporal

 

Sentit del benestar físic

Tenim un sentit del benestar físic, també anomenat interoceptiu, que recull sensacions que provenen de l’interior del cos i que ens indiquen el benestar d’aquest cos a través de sensacions com el tacte, la picor, la temperatura, la pressió, el dolor… Tenim experiència del diferent que ens sentim després d’haver dormit una nit plàcidament o bé, o després d’haver dormit poc i malament després d’una festa.

Les sensacions viscerals són respostes als estats d’ànim. Les emocions són reaccions viscerals i somàtiques i els sentiments són molt reals si vénen acompanyats de les percepcions provinents del sentit del benestar físic.

2019-10-08T17:27:18+01:008 octubre 2019|